Tako ustvarite ustvarjalno litofansko svetilko s 3D -tiskalnikom

Tako ustvarite ustvarjalno litofansko svetilko s 3D -tiskalnikom

Starodavna umetnost litofanije v 3D tiskanju

V naši novi vadnici za YouTube "3D natisnjeni litofanski senčnik - vadnica" obravnavamo zelo staro, a tako moderno obliko umetnosti: litofan.

Kaj je litofanija?

Litofanija je tridimenzionalni reliefni prikaz slike, ki je vidna od zadaj skozi osvetlitev. Različne debeline sloja materiala ustvarjajo svetla in temna območja, ki ustvarjajo poseben učinek slike, ko na njih pade svetloba. Na ta način lahko podobe predstavljamo kot relief na ustvarjalen način.

Litofane iz porcelana in stekla so umetniki že v 19. stoletju izdelovali ter jih prižgali s svečami ali jih pritrdili na okno, tako da je dnevna svetloba naredila viden relief.

Tiskanje litofanov - fotografije iz 3D tiskalnika

Danes se stara umetniška tehnika litofanije izvaja pravočasno: s 3D tiskalnikom. Litofani s 3D tiskanjem ponujajo možnost dodajanja fotografije ali slikam določene prefinjenosti. Prilagojeni litofani z zasebnimi fotografijami so tudi izjemna možnost dekoracije in odlično darilo za prijatelje in družino.

Litofanski senčnik - natisnite svoj lastni senčnik

Imate svoj okus in želite ustvariti svoj litofan?

Ustvarili smo YouTube -vadnico, v kateri s 3D -tiskalnikom ustvarimo litofanski senčnik. Za reliefno predstavitev izbrane fotografije uporabljamo programsko opremo Lithophane itslitho.com. Brezplačno orodje Lithophane je preprosto za uporabo in hitro pretvori fotografije v estetske litofane. Pokazali vam bomo, kako uporabljati programsko opremo, katere nastavitve rezalnika bi morali izbrati in kateri material potrebujete za tiskanje litofanskega senčnika. Za osnovo svetilke uporabljamo model “STRÅLA” iz Ikeje.

Uživajte v poskusu!

  • 3D Printed Lithophane Lampshade - Tutorial