Novi BIQU B1 - tekmovanje za Ender 3?

Novi BIQU B1 - tekmovanje za Ender 3?

Razpakiranje in montaža

Če odprete embalažo in odstranite zgornji pokrov iz pene, takoj opazite zanimivo barvo nekaterih aluminijastih komponent. Izbira proizvajalčeve rožnato-roza barve je vsekakor nekaj drugačnega. Ugotovili bomo ali bodo komponente na voljo tudi v drugih barvah.

V vsakem primeru so deli lepo zapakirani in označevanje majhnih delov je zadovoljivo. Vsaka plastična vrečka opisuje za kateri del gre in v katerem koraku v navodilih za uporabo je del uporabljen.

Tako razporedite dele na mizo, razgrnete navodila za sestavljanje, ki so trenutno samo v angleščini, in gremo.

Na žalost je BIQU v 1. koraku že ustvaril napako. Po neuspešnem poskusu priključitve kabla grelne postelje na terminal hitro ugotovite, da so v navodilih za uporabo napačno opisane barve kablov. Vtič vstavite z rdečim kablom na levi in ne na desni, kot je opisano.

Korak 2 poteka brez težav, v koraku 3 pa se prepričajte, da je majhen navoj v ekstruzijskem profilu iz aluminija na desni strani. Omejitveni modul osi Z bo pozneje pritrjen na ta navoj.

Nato brez težav preide na korak 5. V tem koraku je nameščena sklopka med koračnim motorjem osi Z in vretenom. Vijaki sklopke so nekoliko prekratki, da bi bili trdno pritrjeni na gred koračnega motorja - ki je na eni strani sploščen. Sklopko je bilo mogoče pritrditi samo z 1 vijakom.

V 7. koraku le majhna rdeča puščica na majhni sliki omenja, da je čas, da levi nosilec za os X pritrdite na aluminijast profil. Če tega spregledate, se lahko razveselite dodatnih vijačnih delih.

Preostali del konstrukcije nato teče gladko in le deli, ki jih je treba pritrditi z včasih zelo trdovratnimi in majhnimi maticami iz aluminijastega profila, zahtevajo malo potrpljenja in nekaj občutka v prstih.

Namestitev

Za začetnike, ki še nikoli niso sestavili 3D-tiskalnika, v navodilih za uporabo manjka zelo pomemben korak. Po montaži je treba vse vijake (vključno z že sestavljenimi deli) preveriti in priviti. Vijaki, ki se med transportom zrahljajo, so pogosto vir napak pri tiskanju.

Poleg tega žal ni omenjeno, da je treba valje premikajočih se delov še vedno nastavljati z ekscentričnimi maticami. Vendar je ta korak ključnega pomena tudi za doseganje spodobnih rezultatov tiskanja.

Po preverjanju vijakov in nastavitvi valjev se izvede ročno izravnavanje plošče, kot je opisano v navodilih. Ta postopek je dobro opisan in po zaslugi velikih nastavitvenih koles na tiskalni plošči je izravnavanje enostavno.

Prvi testni tisk

Za prvi preizkus tiska smo se odločili, da model "Little Bear", shranjen na priloženi kartici SD, natisnemo v barvi, ki ustreza oblikovanju (3DJake ecoPLA Glitter Purple).

Kartica SD z datoteko GCODE se vstavi v ustrezno režo in ni je več…. Kartica je izginila v ohišju terminala.

Razdalja med ohišjem in modulom bralnika kartic matične plošče je tako velika, da lahko kartica pade v ohišje terminala, namesto da bi pristala v modulu. Zaželeno bi bilo, če bi BIQU to lahko izboljšal.

Dobro, tako da je terminal privit, SD kartico smo z natančnostjo izvlekli in vstavili v režo desno od kontrolnega gumba.

Navigacija po meniju

Struktura menija, ki jo upravljamo prek zelo odzivnega zaslona na dotik je zelo intuitivna in jasna. Izbira datoteke za tiskanje traja le nekaj korakov. Pred tiskanjem lahko tiskalnik predhodno ogrejemo na pravo temperaturo za material. Izberete lahko, ali želite tiskalno površino in šobo segrevati eno za drugo ali oboje hkrati.

Odločimo se za slednje in tako šoba kot tiskalna površina v zelo kratkem času dosežeta temperature.

Nato izberite datoteko, ki jo želite natisniti, v glavnem meniju pod možnostjo Tiskanje-> TFT SD (to je reža na desni strani okroglega kontrolnega gumba) in gremo.

Tlak

Med tiskanjem je najglasnejši ventilator. Na splošno tiskalnik deluje zelo tiho in je v primerjavi s podobnimi napravami drugih proizvajalcev zelo tih.

Najpomembnejše parametre lahko med tiskanjem spremenite tudi prek menija.

Funkcija premora deluje brezhibno in na končnem modelu ni vidna prekinitev tiskanja.

Druga uporabna funkcija je element menija »BabyStep«. To vam omogoča spreminjanje razdalje med šobo in modelom med tiskanjem. To je še posebej koristno za prve sloje za doseganje optimalnega oprijema ali med tiskanjem, če šoba "opraska" model.

Druga značilnost je preklopna LED osvetlitev hotenda. V meniju lahko preklapljate med modro, rdečo, zeleno in belo barvo. To ni produktivna funkcija, vendar je videti super.

Po približno 1 uri je naš "Little Bea" pripravljen in rezultat je impresiven. Model nima napak in sloji so skoraj nevidni. Ker je tisk deloval zelo dobro, zdaj tiskalnik preizkušamo z Benchyjem.

Če želite BIQU B1 uporabljati s programsko opremo Slicersoftware Cura, morate najprej ustvariti tiskalnik. Postopek za to je zelo dobro opisan v elektronski različici navodil za uporabo na priloženi kartici SD.

Za testiranje uporabljamo model Benchy s spletnega mesta 3dbenchy.com z nastavitvami profila za Osnutek (višina sloja 0,2 mm). Z našim filamentom 3DJake ecoPLA Glitter Purple zvišamo samo temperaturo tiskanja z 200 ° na 210 °, da dosežemo optimalen rezultat tiskanja.

Po 1 uri in 5 minutah držimo rezultat v roki. Rezultat tiskanja je več kot zadovoljiv. Benchy Boot nima napak in mere so zelo natančno izpolnjene, upoštevajoč krčenje materiala PLA.

Zdaj, ko imamo čoln, morski pes ne sme manjkati. To natisnemo s 3DJake PETG pri temperaturi 240 ° in 70 ° temperaturo tiskalne plošče. Po 2 urah je tudi ta končan in kakovost je prepričljiva.

Zaključek

BIQU B1 se lahko zagotovo drži kot konkurent Enderju 3 iz podjetja Creality. Slabosti BIQU B1 so predvsem navodila za uporabo, slabša sklopka koračnega motorja in velika razdalja med čitalnikom kartic in ohišjem.

Kljub tem pomanjkljivostim je BIQU B1 na nekaterih področjih boljši od Ender 3. Na primer, B1 je že pripravljen na modul za samodejno izravnavo Antclabs - BL Touch. BL Touch je treba namestiti samo s priloženim nosilcem, ga priključiti na terminal in aktivirati v meniju. Tudi kakovost tiska je bila popolnoma prepričljiva. Brez dodatnih nastavitev je naš B1 že od samega začetka prinesel popolne rezultate.

Prednosti

 • Enostavna montaža
 • Terminal z integrirano elektroniko
 • Pripravljen za BL Touch Autoleveling
 • Velik zaslon na dotik
 • 32-bitna matična plošča
 • Tiho tiskanje
 • Stabilna oblika
 • Intuitiven meni
 • Zelo dobra kakovost tiska
 • Veliko možnosti nastavitev prek menija
 • Hotend z LED osvetlitvijo
 • Prostor za namestitev 23,5 x 23,5 x 27 cm
 • Dober oprijem magnetnega diska

Slabosti

 • Navodila morajo biti podrobnejša
 • Manjkajoča Z-sklopka
 • Kartice SD lahko padejo v ohišje terminala

O napaki Z-sklopke in namestitvi reže za kartico SD je bil seveda BIQU obveščen, napaka je bila v končnem izdelku tudi odpravljena.

Uporabljeni materiali in modeli:

Little Bear iz BIQU-a
3DJake ecoPLA Glitter Purple
Temperatura: 210 ° C
Tiskalna plošča: 60 ° C

Benchy čoln
http://www.3dbenchy.com/
3DJake ecoPLA Glitter Purple
Temperatura: 210 ° C
Tiskalna plošča: 60 ° C

Zglobni morski pes
https://www.thingiverse.com/thing:3845304
3DJake PETG nebesno modra
Temperatura: 240 ° C
Tiskalna plošča: 70 ° C