Test izdelka: Elegoo Mars 4 Ultra

Test izdelka: Elegoo Mars 4 Ultra

Elegoo Mars 4 Ultra je nova izdaja priljubljene serije 3D tiskalnikov Mars. V tem preizkusu izdelka si ogledamo različne vidike tega tiskalnika, ki so z mojega subjektivnega vidika ocenjeni takole:

  • Obstajajo vidiki pod PRO, ki se mi zdijo odlični,
  • Pod NEVTRALNO boste našli vidike, ki so povsem vredu,
  • Pod PROTI so vidiki, ki meni osebno niso ravno všeč.

PRO

izboljšan dizajn:

Elegoo je pri Mars 4 Ultra vsekakor pomislil na estetiko. Nov dizajn s sodobno izbiro barv ovitka se dobro ujema s celotnim videzom ohišja. Čeprav se osnovna oblika tiskalnika ni spremenila, nova barvna shema daje napravi svež in privlačen videz.

visokokakovosten zaslon na dotik:

Ena od izboljšav Mars 4 Ultra je 4-palčni HD IPS zaslon na dotik. Ta kapacitivni zaslon se zelo dobro odziva na dotik, tudi uporabniški vmesnik deluje gladko zahvaljujoč zmogljivemu operacijskemu sistemu Linux s 4 GB RAM-a. Tako je upravljanje tiskalnika veliko lažje in bolj intuitivno.

Druga pozitivna točka je, da je mogoče nastavitve spreminjati tudi med tiskanjem.

NEVTRALNO

Enobarvni 9K LCD:

Mars 4 Ultra je opremljen z 9K monokromatskim LCD zaslonom, ki na papirju obljublja impresivno ločljivost. Čeprav je kakovost izpisov na splošno dobra, razlike v primerjavi s prejšnjo različico niso takoj opazne. Natančnejši mikroskopski test bi lahko zagotovil informacije o dejanskih izboljšavah.

► Izboljšan film za sprostitev ACF:

Prevleka proti sprijemanju (ACF) na tiskalni platformi Mars 4 Ultra omogoča boljšo sprostitev natisnjenih predmetov. Ker filmi niso ravno poceni, sem jih uvrstil v kategorijo “nevtralni”.

SLABOSTI

Težave s pritrditvijo nove tlačne plošče:

Moja glavna kritika Mars 4 Ultra se nanaša na preoblikovano tlačno ploščo. Kratek navoj pritrdilnega vijaka na vrhu plošče lahko povzroči, da pade ven, če niste dovolj previdni. Osebno mi je veliko bolj všeč stara tiskarska plošča.

Zdi se, da 4-točkovni sistem niveliranja ni tako koristen pri izravnavanju. Dodatni vijaki, ki jih je treba uporabiti zaradi tega sistema, otežujejo čiščenje in lahko povzročijo dolgotrajno škodo zaradi stika s smolo.

links Mars 4 Ultra, rechts Mars 4

(na fotografiji: Mars 4 Ultra levo, Mars 4 desno)

Zaželene izboljšave za prihodnost

Čiščenje vijakov za pritrditev rezervoarja je zelo zapleteno in dolgotrajno. Tu bi bil veliko bolj praktičen sistem magnetov ali sponk, da vijakov ne bi bilo treba vsakič odviti. Tudi stara plošča za tisk bi bila dobrodošla optimizacija.

Zaključek

Na splošno Elegoo Mars 4 Ultra kaže nekaj izboljšav v primerjavi s prejšnjimi različicami, vključno s privlačno obliko, visokokakovostnim zaslonom na dotik in izboljšano funkcijo odstranitve. Vendar pa je treba nekatere oblikovalske odločitve (glede nove tiskarske plošče) izboljšati in bi jih bilo mogoče optimizirati v prihodnjih različicah.

Vaš Lukas