Novi Elegoo Mars PRO - zakaj je boljši?

Novi Elegoo Mars PRO - zakaj je boljši?

Novi Elegoo Mars PRO - kaj ga izboljšuje?

Z zelo dobrim razmerjem med ceno in zmogljivostjo je Elegoo Mars ustvaril veliko bazo oboževalcev. Izboljšana različica Mars Elegoo - Elegoo Mars PRO - je zdaj na voljo. Testirali smo, kaj naredi PRO različico boljšo.

Strojna oprema

Prvo izboljšanje je vidno takoj po razpakiranju. Vrata USB se zdaj nahajajo spredaj desno pod zaslonom na dotik. Zelo dobra odločitev Elega v smislu prijaznosti do uporabnika.

Priloženi dodatki se le malenkostno razlikujejo od Marsa Elegoo. Novost je tesnilo, ki ga je mogoče pritrditi med pokrov in ohišje, da se zmanjša uhajanje smrada smole. Pritrditev tesnila je nekoliko okorna in tesnilo med pokrovom in ohišjem bi lahko bilo tudi nekoliko boljše.

To nas pripelje do še ene novosti pri Elegoo Mars Pro. V ohišju je nameščen še en ventilator, ki sesa pare smol in jih s pomočjo ogljikovega filtra skoraj nevtralizira. Pravzaprav med tiskanjem opazite le rahel smolni vonj. Kljub temu je bistvenega pomena uporaba tiskalnika za smolo le v dobro prezračenih prostorih.

Druga izboljšava je stabilnejša os Z. Linearno vodilo in vreteno sta bila nadgrajena z boljšimi sestavnimi deli in materiali ter tako zagotavljata večjo natančnost pri premikanju tiskalne plošče.

Po našem mnenju je največji plus izboljšana enota izpostavljenosti UV. UV matrica zagotavlja zelo ostro in enakomerno izpostavljenost slojev in opazno skrajša čas tiskanja. Model z 1000 plastmi, ki smo jih uporabili, je privarčeval 50 minut (Mars: 4h 01m / Mars Pro: 3h 11m).

Preoblikovana je tudi površinska struktura tiskalne plošče. Radialni vzorec na lepilni površini naj bi zagotovil boljše zadrževanje prvih slojev. Poleg tega so vijaki za izravnavo izboljšali upravljanje in stabilnost tiskalne plošče. Kar pomeni, da morate tiskalno dno izravnati manj pogosto.

Priprava in tisk

Priloženi rezalnik Chitubox je enostaven in nezahteven za uporabo. Elegoo Mars PRO lahko v nastavitvah dodate z enim klikom in že ste nastavili potrebne parametre, kot sta ločljivost in velikost tiskalne plošče.

Ker ima Mars PRO zmogljivejšo osvetlitveno enoto, morate prilagoditi čas osvetlitve v nastavitvah tiskanja - odvisno od uporabljene smole. Vrednost 45-50 s za prve sloje in čas izpostavljenosti plasti 5-7 s se je v testnih odtisih z našo 3D Jake smolo dobro izkazal.

Po rezanju in shranjevanju datoteke na priloženo ključek USB lahko začnete tiskati. Izravnavanje tiskalne plošče je nekoliko lažje zahvaljujoč večjim inbus vijakom. Postopek izravnave je dobro opisan v navodilih za uporabo in že od samega začetka smo imeli dober oprijem modela na tiskalno ploščo.

Tu je treba omeniti tudi, da na novo zasnovana posoda za smolo drži nekoliko več smole kot predhodni model.

Med tiskanjem je zahvaljujoč tesnilu in črpanju hlapov s pomočjo ogljikovega filtra zaznaven le rahel smolni vonj. Vendar pa, kot že rečeno, je dobro prezračevanje prostora še vedno nujno.

Funkcija premora med tiskanjem je tudi zelo praktična. Če med tiskanjem pritisnete gumb za pavzo na zaslonu na dotik, se tiskanje ustavi in na začetku tiska (po približno 30 slojih) lahko ugotovite, ali je tisk zlepljen. S tipko »Predvajaj« na zaslonu na dotik lahko nadaljujete s tiskanjem brez težav.

Kakovost tiskanja

Tako kot pri Elegoo Marsu je tudi kakovost tiska zelo dobra. Moč Elegoo Mars Pro je še posebej očitna pri tiskanju modelov z lepimi strukturami. Robi so bolj ostri in natisnjene oblike so bolj natančne. To omogoča tudi tiskanje filigranskih oblik brez večje izgube podrobnosti.

Pri večjih modelih je priporočljivo, da v nastavitvah rezalnika programske opreme (Chitubox) aktivirate funkcijo "Anti-aliasing" na kartici "Advanced". To zagotavlja, da stopnični učinek med posameznimi sloji skoraj izgine.

Zaključek

Če iščete ugoden tiskalnik za smolo z odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo je Elegoo Mars Pro ravno na mestu. 40 EUR * višja cena v primerjavi z Marsom Elegoo je več kot upravičena zaradi izboljšav in novosti v smislu prihranka časa in kakovosti odtisov.

Elegoo Mars Pro lahko enostavno konkurira dražjim modelom drugih proizvajalcev in je zaradi enostavne uporabe, kakovosti sestavnih delov in kakovosti odtisov idealen model za začetnike in napredne uporabnike.

_______________

Smole, uporabljene za preskus:

3D Jake smola prozorna
Spodnja stran / plast osvetlitve: 45 s / 5 s (model izdubljen z luknjo za odvajanje smole)

3D Jake smola rdeča
Dno / plast izpostavljenosti: 45 s / 7 s

3D Jake smola temno modra
Dno / plast izpostavljenosti: 45 s / 6 s

Po obravnavi:

3D Jake čistilo za smole

Anycubic Wash & Cure
Čiščenje: 6 min.
Utrjevanje: 4 min. **

* Razlika VK Elegoo Mars / Elegoo Mars Pro na 3D Jake.at od 10.06.2020

** Opomba: Model s prozorno smolo ni bil utrjen, sicer bo postal rumen.
Po čiščenju smo model 24 ur sušili na zraku.