Preprečimo deformacijo - kaj vse lahko storimo

Preprečimo deformacijo - kaj vse lahko storimo

8 nasvetov proti warp efektu osnove pri 3D tiskanju

Še posebej, če pogosto tiskate z materiali, kot sta ABS in HIPS vas bo čez čas razjezilo tako imenovano "upogibanje". To je grda napaka, pri kateri se del modela izboči ali upogne. V najslabšem primeru se tlak popolnoma sprosti s ploščadi.

Zlasti pri funkcionalnih delih, katerih natančnost je zelo pomembna, lahko nekdo pokvari celoten tisk. Večinoma so prizadeti modeli z veliko kontaktno površino na tiskalni plošči. V tem članku boste izvedeli, kaj povzroča deformacijo in kako se lahko izognete "učinku deformacije".

Vzroki deformacije

Ukrivljanje nastane zaradi neenakomerne porazdelitve temperature in posledične napetosti v podlagi. Ker se filamenti ABS ali HIPS bolj deformirajo pri neenakomernih temperaturah kot na primer PLA in se med hlajenjem nagibajo k krčenju, lahko pri teh materialih pogosteje opazimo učinek deformacije.


Če se odtis ABS ohladi pri sobni temperaturi, se lahko skrči za skoraj 1,5%. Večji kot je model tiskanja, bolj neenakomerno se hladi, plasti se neenakomerno krčijo in deli tiska se izbočijo.


Razlogi za deformacijo so torej večinoma povezani s temperaturo:

  • Neenakomerno ogrevana tiskalna plošča
  • Prehiter postopek tiskanja
  • Nepravilna lokacija 3D tiskalnika (na primer pri oknu)
  • Napačne nastavitve rezalnika
  • Umazana tiskalna površina

Izogibajte se deformaciji - s temi preprostimi ukrepi je mogoče

1. Uporabite grelno ploščo

Ogrevana tiskalna plošča ohranja model enakomerno topel med tiskanjem, tako da izenači temperaturo v tiskalnem predmetu. Hkrati pa zagotavlja tudi boljši oprijem na tlačno ploščo. Če je mogoče, mora biti temperatura grelne plasti tik pod mehkobo filamentov, ker: Višja je temperatura grelne plasti, manjša je temperaturna razlika v posameznih plasteh filamentov in posledično upogibanje. Pazite, da temperature delovne plošče ne nastavite previsoko, sicer tvegate plastično deformacijo modela in okrepitev učinka deformacije.

Poleg tega delovno ploščo vedno segrejte in je ne pritiskajte takoj, da se lahko toplota do neke mere stabilizira. Delovno ploščo je mogoče celo izolirati za optimalno porazdelitev toplote; za to je zelo primerna temperaturno odporna izolacija iz avtomobilskega sektorja.


2. Tiskajte v zaprti tlačni komori

Zaprto ohišje ohranja temperaturo znotraj modela konstantno med celotnim postopkom tiskanja. Pri tiskanju z ogrevano komoro morate med tiskanjem vedno držati vrata zaprta, da toplota v notranjosti ne more uhajati. Primeren pokrov za 3D tiskalnik lahko najdete v naši trgovini.


3. Izberite pravo mesto za vaš 3D tiskalnik

Idealno je, da 3D tiskalnik postavite na mesto, kjer ne piha. Okenski sedež, na hodniku ali ob vratih je zato manj kot idealen, saj prepih zraka nenamerno ohladi pritisk. V bistvu bi morali uravnavati sobno temperaturo tako, da okna in vrata čim bolj zaprete.


4. V prvih nekaj izmenah izklopite ventilator za material

Da preprečite, da bi se spodnji sloji ločili od nosilca, lahko med tiskanjem prvih slojev izklopite ali upočasnite ventilator. Upoštevajte pa, da se mora staljen filament še vedno dovolj hitro strjevati, da se omogoči natančno povečanje tlaka.


5. Izboljšajte oprijem plošče z lepili ali trajno delovno ploščo

Kot smo že omenili, lahko pomanjkanje oprijema odtisa na delovno ploščo povzroči tudi deformacijo. Da se izognete deformaciji odtisov, uporabite delovno ploščo z dobro oprijemljivostjo ali izboljšajte oprijem z lepili, lepilom, modrim trakom ali premazom za delovno ploščo.

Ker je večina tiskalnikov FDM opremljena s stekleno ali aluminijasto površino in so površine pogosto preveč gladke za tiskanje termoplastov, je morda vredno uporabiti prilagodljivo trajno delovno ploščo kot nadgradnjo delovne plošče .


6. Prilagodite nastavitve rezalnika

Ne le, da temperatura in oprijem plošče lahko vplivata na izboklino vašega 3D tiskanja, napačne nastavitve rezalnika vplivajo tudi na kakovost vašega tiska.

  • Zmanjšajte hitrost tiskanja

Še posebej, če imate pogosto težave z upogibanjem, poskusite zmanjšati hitrost tiskanja. Hkrati je treba ustrezno znižati tudi temperaturo šob.

  • Uporabite Raft in Brim (pomožni dodatki)

Raft lahko pomaga pri večjih in robovih z manjšimi sestavnimi deli, da se izogne deformaciji z izgradnjo osnovne plasti, robovi vašega modela so "zadržani" in ti se manj upogibajo. Brim se lahko po tiskanju enostavno loči od modela.


7. Temeljito očistite delovno ploščo

Če imate pogosto težave z upogibanjem ali pa se vaši odtisi ne lepijo na ploščo, jo temeljito očistite s priloženimi čistilnimi sredstvi. Trdne ostanke, kot je lepilo, lahko odstranimo s kemičnimi topili.

Če je vaša delovna platforma neenakomerna ali poškodovana, jo morate vsekakor zamenjati.


8. Uporabite kakovostni filament

Nenazadnje je treba pojasniti, da morate za uspešno 3D tiskanje vedno uporabljati visokokakovostne filamente in se vedno držati navodil za uporabo, odvisnih od materiala. Le visokokakovosten filament, ki je bil pravilno uporabljen, bo dosegel tudi lep rezultat tiskanja.