Nakup 3D tiskalnika - o čem bi morali razmisliti

Nakup 3D tiskalnika - o čem bi morali razmisliti

Izčrpen vodnik za začetnike v 3D tiskanju

Komaj katero drugo tehnično področje se je v zadnjih letih razvilo tako hitro kot 3D tiskanje. Predvsem v komercialni, tehnološki, industrijski in znanstveni uporabi je 3D tehnologija postala nepogrešljiva. Toda 3D-tiskalniki so že zdavnaj prispeli v zasebna gospodinjstva in so bolj priljubljeni kot kdaj koli prej. Javni interes za 3D tiskanje hitro narašča, prav tako pa tudi raznolikost 3D tiskalnikov za zasebno uporabo.

Če berete ta članek, ste verjetno eden tistih, ki se poigravajo z idejo, da bi dobili takšno napravo. Če ste se odločili za nakup 3D-tiskalnika ali če vsaj razmišljate o njem, hitro ugotovite, da izbira med številnimi različnimi napravami ni tako enostavna.

Pokazati vam želimo, kaj morate upoštevati, če želite kupiti 3D-tiskalnik in si tako nekoliko olajšati izbiro.

Osnove 3D tiskanja

Da bi resnično razumeli naslednje lastnosti in razlike, najprej na kratko obravnavamo potrebne osnove in si oglejmo trenutne tehnologije tiskanja. Tu se omejimo na dve najbolj priljubljeni tehniki, ki se najbolj uporabljata v zasebni sferi.

Da bo karseda preprosto, v bistvu razlikujemo med tiskalniki FDM (tiskalniki filamenta) in tiskalniki s smolo (SLA / DLP / LCD).

Postopek tiskanja FDM

FDM (modeliranje zlitin) ali FFF (izdelava taljenih filamentov) sta postopka 3D tiskanja, pri katerih se filament v obliki termoplastičnega filamenta segreje v tiskalni glavi in skozi šobo natisne na tiskalno ploščad.

V tem postopku se izbrani model gradi po plasteh. Ko govorimo o 3D-tiskalnikih je v večini primerov mišljen FDM-tiskalnik.

Kaj je filament pri FDM tiskanju?

Tako imenovani filament je material, ki je na voljo na tuljavi in obdelan v FDM tiskalniku. Obstaja vrsta različnih materialov filamenta (PLA, PETG, ABS, najlon itd.), Ki se po svojih lastnostih bistveno razlikujejo. Filamenti so na voljo tudi v različnih premerih in številnih barvah.

Posebni filamenti za posebne modele

Zdaj obstajajo številni posebni materiali v katerih so obdelani les, kovina, ogljik ali kamen.

Če želite kupiti 3D tiskalnik je izredno pomembno, da ugotovite, katere materiale lahko želeni tiskalnik obdela in kateri premer je potreben.


Prednosti FDM tiskanja

 • Stroški pridobitve so lahko nizki
 • Nizki stroški tiskanja in nadaljevanja
 • Raznolikost filamentov (različne barve in materiali)
 • Preprosto, enostavno upravljanje
 • Skoraj noben napor po obdelavi
 • Hiter postopek dodajanja, zlasti pri prototipih
 • Možnost izdelave robustnih, odpornih modelov na vremenske vplive
 • Nenehni nadaljnji razvoj tehnologije

Področja uporabe za FDM tiskanje

 • Funkcionalni prototipi in končni izdelki
 • Umetniški predmeti
 • Modeliranje
 • Dekoracija
 • Ilustrativni modeli
 • Rezervni deli
 • Naprave
 • Izdelava orodij

Postopek tiskanja smole (SLA / DLP / LCD)

Procesi tiskanja smole so nadalje razdeljeni na tiskanje SLA (stereolitografija), DLP (digitalna obdelava svetlobe) in LCD tehnologija. Vse različice so si zelo podobne, zato bomo le na kratko razpravljali o razlikah:
V vseh primerih se uporablja tekoča, fotoobčutljiva smola.

Pri tiskanju SLA se ta smola strdi z UV laserjem.
DLP tiskanje uporablja tako imenovani DLP projektor, ki projicira predmet tiskanja ali plast, ki jo je trenutno treba natisniti, na pikselirano platno. Za vsako izmeno je osvetljeno samo zahtevano območje zaslona. Kot že ime pove, se v LCD tehnologiji LCD zaslon uporablja kot vir UV svetlobe.


Prednosti tiskanja SLA / DLP / LCD

 • Podrobna, drobna površina
 • Visoka natančnost izdelave
 • Možnost transparentnih modelov
 • Možnost bolj zapletenih oblik

Področja uporabe za tiskanje SLA / DLP / LCD

 • Medicina / zobozdravstvo
 • Nakit
 • Znanost
 • Strojništvo in oblikovanje izdelkov
 • Umetnost

Ta vprašanja si zastavite pred nakupom

Zdaj smo že izvedeli nekaj osnovnih dejstev o 3D tiskanju. Toda preden se slepo odločite za naslednjo najboljšo napravo, si vseeno zastavite ta 4 osnovna vprašanja:

1. Kakšen je vaš proračun? / Koliko ste pripravljeni zapraviti?

Če želite kupiti 3D tiskalnik, proračun vpliva tudi na nakup. Pomislite, koliko ste pripravljeni zapraviti za 3D-tiskalnik. Cenovni razpon je v tej panogi zelo širok, vendar obstajajo številni ugodni modeli, ki so impresivni.

 • Stroški tiskanja FDM

Predvsem na področju tiskanja FDM dobite spodoben nabor osnovne opreme za malo denarja. Tekoči stroški so obvladljivi tudi s tiskanjem FDM: v naši trgovini lahko na primer dobite dobre filamente za pribl. 20-25 € / kg.

Za posebne materiale, kot so les, kovina ali fleksibilne filamente, morate položiti malo več. Zagotovo boste dobili poceni, a dobro osnovno opremo (tiskalnik in material) od 300-400 evrov.

 • Stroški tiskanja SLA / DLP

Tiskalniki na smolo so zdaj na voljo tudi ugodneje. Ugodne vstopne modele lahko najdete za manj kot 400 evrov. Tako kot pri tiskanju FDM tudi pri 3D tiskalnikih na smolo ni zgornje meje cen.

Če se odločite za tiskalnik na smolo, upoštevajte le to, da boste poleg samega tiskalnika potrebovali tudi druge naprave za naknadno obdelavo.

Ugodni tiskalnik SLA, vključno s strojem za sušenje in materialom, vas bo v naši trgovini stal približno 500-600 evrov.

V nasprotju s filamentnim tiskanjem morate pri tiskanju s smolo pričakovati večje tekoče stroške. 1-litrske steklenice tiskarskega materiala se pričnejo pri približno 30 evrih. V primeru tiskanja SLA smole pogosto ni mogoče nadomestiti z materiali drugih proizvajalcev in ste vezani na enega proizvajalca. Če tiskate s postopkom DLP ali LCD, to običajno ni problem.


2. Kaj želite natisniti? Kakšne so vaše ideje?

Izbira 3D tiskalnika je zelo odvisna od tega, kaj želite z njim tiskati. Če želite na primer v glavnem tiskati dele za vaš avto ali če potrebujete modele, odporne na vročino ali vremenske vplive, mora biti tiskalnik zasnovan tudi za obdelavo ustreznih materialov.

Glede na namen modelov obstajajo različne zahteve za material in 3D tiskalnik, tukaj je nekaj primerov:

 • Modeli / figure za dekoracijo / prikazovanje → Prefinjena optika
 • Izdelava modelov → Velika nosilnost
 • Orodja → Visoka stabilnost in zanesljivost
 • Tisk za zunanjo uporabo → UV-odporen, vremensko odporen

3. Katere lastnosti pričakujete od 3D-tiskalnika?

Ali naj se tiska posebej hitro, naj bo 3D tiskalnik zelo tih ali vam je pomembno, da lahko tiskate velike modele?

Poleg predvidene uporabe modelov tiskanja obstajajo tudi druge lastnosti, ki 3D tiskalnike med seboj bistveno razlikujejo:

 • Priključki

Za tiskanje modela potrebujete ne samo 3D tiskalnik, temveč tudi računalnik / prenosnik s povezavo USB in / ali WLAN ali kartico SD za prenos želenega modela na tiskalnik.

 • Komplet za 3D tiskalnik ali popolnoma sestavljen

3D tiskalnike lahko kupite v celoti sestavljene ali v kompletu.

 • Komplet 3D tiskalnikov

Komplet 3D-tiskalnikov je običajno cenejši od dokončane, sestavljene naprave, zato se zanj odločijo številne stranke. Sestava je za začetnike lahko zahtevna, pomaga pa tudi k boljšemu razumevanju 3D-tiskalnika in njegovih rezervnih delov.

 • Popolnoma sestavljen 3D tiskalnik

Če se odločite za popolnoma sestavljeno napravo, vam ni treba skrbeti za pravilno sestavo, nastavite 3D-tiskalnik in lahko pričnete tiskati takoj. Če želite biti na varnem kot začetnik, je priporočljivo uporabiti popolnoma sestavljeno napravo. Cena je malo višja, vendar ne morete zgrešiti in se počasi približati tiskalniku in njegovemu delu.

 • Hitrost tiskanja

Tu omenjamo hitrost tiskanja, saj je za marsikoga, ki želi kupiti 3D tiskalnik, sprva očitno pomembna primerjalna vrednost za različne izdelke. Hkrati pa bi radi poudarili, da je manj smiselno, da se pri nakupu osredotočimo na hitrost tiskanja. Pojasnjujemo tudi, zakaj:

Najprej je treba opozoriti, da hitrost tiskanja FDM tiskalnika ni odvisna samo od same naprave, ampak tudi od dejavnikov, kot so temperatura šobe za tiskanje, material za obdelavo, debelina filamenta, debelina plasti in število potrebnih nosilcev.

Poleg tega obstajajo še drugi splošni dejavniki, ki vplivajo na hitrost tiskanja. To vključuje na primer usmerjenost predmeta in količino materiala za tiskanje. Če želite povečati hitrost tiskanja je koristno spremeniti višino modela s prilagoditvijo usmerjenosti.

Pri tiskanju s smolo je hitrost tiskanja odvisna od laserske moči tiskalnika in lastnosti materiala.

 • Velikost tiskanja / obseg tiskanja

Velikost tiska je pomemben dejavnik primerjave pri 3D tiskalnikih, saj določa največjo velikost natisnjenega modela. Obseg tiskanja se izračuna v XZY: X = širina, Y = globina, Z = višina.

Če ne želite natisniti več majhnih delov in jih nato povezati, morate takoj uporabiti večji 3D-tiskalnik.

 • Neposredni ekstruder ali ekstruder Bowden

Ekstruder 3D tiskalnika je tiskalna glava, na kateri je šoba, skozi katero se natisne filament. Neposredni ekstruder je vgrajen v hotend, filament pa potisne neposredno v šobo - vsi elementi za obdelavo filamenta so na mestu na enem mestu. Poleg "običajnega" filamenta je ta primerna tudi za obdelavo posebnih vrst filamentov.

Ekstruder Bowden se nahaja na okvirju 3D-tiskalnika, ki ima tudi prednosti (manjša teža tiskalne glave = čisti premiki), vendar je bolj primeren za obdelavo standardnih vrst filamentov, kot je PLA.

Če želite izvedeti več o razlikah med različicama ekstruderja, lahko v našem priročniku najdete tudi članek »Neposredni ekstruder proti ekstruderju Bowden - to so razlike«.

 • Dvojni ekstruder (dvojno ekstrudiranje)

Če so 3D-tiskalniki opremljeni z dvema ekstruderjema, lahko med tiskanjem za isti model tiskanja uporabimo različne barve ali materiale. Glavna prednost dvojnih ekstruderjev je možnost kombiniranja različnih materialov, npr. dodatnega, topljivega materiala za nosilne konstrukcije, v enem odtisu.

 • Višina sloja / višina plasti

Ker je višina ali višina sloja odvisna od uporabljenega 3D-tiskalnika je to ena najosnovnejših lastnosti 3D-tiskalnikov. To je višina ene plasti, ki jo bo tiskalnik uporabil za izdelavo modela. V bistvu je nižja kot je višina sloja, bolj fina in gladka bo površina 3D-tiska. Pri komercialno dostopnih 3D tiskalnikih je povprečna višina sloja od 0,1 mm do 0,4 mm.

Višina sloja ni odvisna samo od uporabljenega 3D-tiskalnika, temveč tudi od programske opreme, s katero je model narezan. Danes dobra programska oprema 3D skoraj nima nobenih omejitev glede višine sloja.

 • Grelna postelja - lepo imeti?

Grelna postelja je ogrevalna potiskana postelja, s katero se predelana plastika ne ohladi tako hitro. Tako se izognete upogibanju materiala in neželenim izboklinam. Medtem ko nekateri materiali (npr. ABS ali PETG) zahtevajo ogrevanje tiskalnega ležišča, pri tiskanju PLA ni nujno potrebno.
Če želite obdelati različne filamente, mislimo: Grelno posteljo je lepo imeti!


4. Kje nameravate tiskati?

Razmislite tudi o lokaciji vašega prihodnjega tiskalnika. V idealnem primeru imate delovno sobo ali delavnico, v katero lahko postavite svoj 3D tiskalnik. Čeprav ga je varno uporabljati v dnevni sobi z večino materialov, obstaja nekaj dejavnikov, ki nasprotujejo temu:

 • Zahteva po prostoru

Glede na velikost tiskalnika potrebujete dovolj prostora za namestitev same naprave, materiala in orodja. Tiskalnik mora biti tudi na stabilni mizi, da bo manj hrupa.

 • Hrup v ozadju

Kot smo že omenili, večina tiskalnikov ustvarja določen hrup v ozadju. Tudi če je veliko 3D tiskalnikov zdaj doseglo zelo nizko raven hrupa, jih ni mogoče popolnoma prezreti.

 • Umazanija

Čeprav 3D tiskanje v resnici ne ustvarja "umazanije", morate pričakovati, da boste občasno odstranili podporni material ali da boste morali nekaj brusiti. Seveda se lahko občasno zgodi, da en ali drug majhen material pade na tla in ne konča v košu za smeti.